sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Töissä baaritiskin takana

Sain mahdollisuuden käydä eilen vierailulla tiskin takana paikallisella klubilla. Klubeilla täällä yleisesti musiikki on rentoa, kaikki tanssivat ja erityisesti nuoret miehet ovat todella hyviä siinä. Tanssilattian katosta saattaa löytyä discopallo ja pari hassua värivaloa. Valtaosa myydyistä juomista on paikallista olutta. Myös liköörejä ja vahvoja alkoholeja myydään; paikalliset ovat varsin kovia juomaan viskiä. Drinkit ovat kuitenkin kiven ja kannon alla. Eräällä klubilla yritin kerran saada baarimikon suosittelemaan ja tekemään minulle jotain drinkkiä - lopputulos oli se, että sain pyynnöstäni vodkaa lasissa ja fantaa pullossa.

Eikä silläkään klubilla, jolla vierailin, juurikaan baaritarjoilijalta ammattitaitoa löytynyt. Jos tarkkoja ollaan, sana baaritarjoilija oli hänelle täysin tuntematon. Hänen ammattinimikkeensä oli "counter". Hän oli nelikymppinen nainen, jonka työtehtäviin kuului juomien myynti tiskiltä sekä asiakkaille että pöytätarjoilijoille. Pöytätarjoilijat taas veloittivat counterilta ostamansa juomat asiakkailta. Kysyin häneltä, millaisia drinkkejä hän asiakkaille tekee. Hän vastasi sekoittavansa aina Amarulaa (marulahedelmäinen kermalikööri) ja Zappaa (jonkin valtakunnan sambucaa). Utelin, että mitä muuta. Nainen mietti hetken ja sanoi sitten, että kyllä asiakkaat osaa pyytää haluamaansa. Myöskään tuotetuntemus ei ollut kovin korkealla tasolla; counter ei juurikaan tiennyt oluista mitään ja tequilan hän laski likööreihin.

Klubin omistaa sama mies, joka omistaa myös työpaikkani ja puolisen tusinaa muita ravintoloita Moshissa. Tapasin hänet ja pääsinkin kysymään, miksei drinkkejä juuri missään valmisteta. Kyseisen klubin asiakaskunta koostuu lähinnä paikallisista, niinpä sekoitetuille juomille ei juuri ole kysyntää. Paikallisten tietous erilaisista juomista on vasta alkutekijöissään. Toinen ongelma on se, etteivät työnantajat voi juuri luottaa työntekijöihinsä. Drinkkejä valmistaessa virheitä tulee helpommin, ja työntekijät joutuvat maksamaan inventaariossa puuttuvat alkoholimäärät. Jos työnantaja antaisi nämä virheet anteeksi, alkaisi tuotteita kuulema kadota työntekijöiden mukana ja todennäköisesti koko firma kaatuisi alta aikayksikön. Myöskin viinamitta tuottaa hankaluuksia drinkkejä valmistaessa. He käyttävät mittaa, joka on noin viitsen senttilitraa, eivätkä he voi myydä vain puolta tuosta viinamäärästä vaan se on myytävä kokonaisena. Aika tujuja paukkuja tulee, jos tuolla mitalla alkaa useaakin viinaa sekoittamaan.

Työajat ovat klubin työntekijöillä todella stressaavat. Klubi on auki iltakuudesta aamuneljään. Counter kertoi olevansa viitenä päivänä viikossa koko aukioloajan töissä. Sulkemisen jälkeen hän menee pariksi tunniksi kotiin ja palaa sitten tekemään inventaariota omistajan kanssa. Noin yhden aikaan päivällä hän pääsee nukkumaan ja palaa takaisin töihin kuudeksi.

Yllätyin myös tarjoilijoiden kiireestä klubilla, sillä täällä ei juurikaan ripeitä askelia näy otettavan. Ainoa tallustelija tuntui olevan juuri counter ja tarjoilijat näyttivät lähes hyppivän paikallaan odottaessaan tältä juomia. Hyvin verkkaisin liikkein hän laski rahat ja kaatoi juomat, eikä häntä häirinnyt nuorempien kiire lainkaan.

Poistuin paikalta, kun klubilla alkoi näyttää kiireiseltä, etten olisi jaloissa pyörimässä viikon vilkkaimpana iltana. Oli mielenkiintoinen kokemus nähdä vähän baarityötäkin Tansaniassa. Juttelu ravintoloiden omistajan kanssa auttoi ymmärtämään monia asioita ja huomaamaan, millaisia ongelmia alalla täällä on. Työtä alan kehittämisessä innostuneelle riittäisi. Ehkäpä tulen vielä jonakin päivänä katsomaan, miten asiat täällä muuttuvat.

Tanssilattia ennen avaamista

Pubin puoli
Pubi

Osa tarjolla olevista alkoholeista

Tiskin taus. Paikalliset juovat paljon olutta lämpimänä, joten jääkaapin lisäksi sitä pidetään myös huoneenlämmössä tiskin alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti